donderdag 26 december 2019
Trix online
Na een wereldtournee van 2 jaar is het skelet van Tyrannosaurus Rex Trix teruggekeerd in het Naturalis in Leiden. In de tussentijd is het museum uitgebreid met het Naturalis Biodiversity Center, zodat veel meer objecten kunnen worden tentoongesteld. Een (nieuw) bezoek waard. Wie de drukte wil ontlopen, kan de mooiste objecten van het museum ook online bekijken. Ze zijn te vinden onder Naturalis Topstukken, waar je door middel van slepen en klikken meer komt te weten over onder andere de 17-jarige cicade, de beschilderde houtjes van Von Siebold en het kleinste koffieboontje. En natuurlijk over Trix.
Gepost door
Corine
Labels:
musea
donderdag 19 december 2019
Leer Zelf Online
Leer Zelf Online zet zich in om kwetsbare groepen in de samenleving zelfredzamer te maken door mogelijkheid te bieden om online zelf te leren en offline te ondersteunen. Bijvoorbeeld voor senioren, laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking.
Leer Zelf Online maakt websites, apps en leermiddelen die voor hun wel begrijpelijk en toegankelijk zijn. Thema's zijn o.a. daten, gezondheid, ondersteuning, vrije tijd, liefde, eten en drinken, geld en reizen. Onderdeel van Leer Zelf Online zijn de eenvoudige websites van Steffie.
Gepost door
Diane
Labels:
e-learning,
educatief,
handig,
online leren
donderdag 12 december 2019
Litlab.nl maakt literatuuronderwijs boeiend
LitLab is een digitaal laboratorium voor literatuuronderzoek op de middelbare school. Door middel van digitale experimenten kunnen bovenbouwleerlingen (havo/vwo) proeven van academisch onderzoek naar de Nederlandse literatuur in brede zin: van Middelnederlandse verhalen tot hedendaagse popmuziek. Daarnaast zijn er leesclubs waarin leerlingen leren de boeken die ze lezen vanuit onderzoeksvragen te bespreken. De lessen sluiten aan bij recent academisch onderzoek en richten zich voor nu op het gebruik van digitale methoden en collecties die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor leerlingen die verder willen werken in die lijn, is er hulp bij het schrijven van een profielwerkstuk. Zo vormt LitLab een schakel tussen leerlingen, docenten en onderzoekers. LitLab werd ontwikkeld aan de Universiteit Utrecht maar is het resultaat van samenwerkende onderzoekers van verschillende universiteiten.
Gepost door
Henri
Labels:
lezen,
literatuur,
literatuuronderwijs
donderdag 5 december 2019
Earlynote: de tijdreizende berichten-app
Met de gratis experimentele app Earlynote, met prachtige uitstraling, stuurt u berichten die pas in de toekomst door de ontvangers zijn te lezen. Als verzender bepaalt u zelf wanneer het gelezen mag worden.
De ontvanger krijgt het bericht intussen al wel in zijn postvak, waar het richting uw gekozen moment steeds beter leesbaar wordt. U kunt ook een bericht naar uzelf sturen, bijvoorbeeld een belofte of herinnering.
Gratis voor Android en iPhone.
Gepost door
Corine
Labels:
apps
donderdag 28 november 2019
Fotobestanden en pdf's naar tekst omzetten
Met een Google account kan je gebruik maken van Google Drive, een gratis online opslagservice van Google. Als je foto's van teksten of pdf's upload naar Google Drive dan kun je teksten uit de geuploade pdf's en foto's halen door te openen met Google documenten. De teksten worden dan automatisch uit de foto of pdf bestanden gehaald. Google Drive is ook beschikbaar als app voor Android en iPhone en iPad.
donderdag 21 november 2019
Test je wifi snelheid met de Ziggo wifi app
Ziggo heeft een handige app ontwikkelt, waarmee je thuis of op kantoor je wifi snelheid kunt meten.
De app leidt je in stappen door het programma. Je wordt hierbij geholpen door de digitale wifi assistent Chris. Op je scherm zie je meteen de wifikwaliteit van ruimte waar je de meting verricht. Na het meten van alle plekken, heb je een goed overzicht van de wifi snelheid in je huis of kantoor. Je krijgt bovendien handige tips om de wifikwaliteit te verbeteren.
De app is ook voor klanten van andere providers te gebruiken!
donderdag 14 november 2019
Efteling Kids-app
Gepost door
Corine
Labels:
apps,
efteling,
spelletjes
maandag 11 november 2019
Duurzaam zoeken met de Ecosia zoekmachine app
Ecosia is een duurzame groene zoekmachine die bomen plant met de opbrengsten van advertenties.
Ecosia is gratis te gebruiken via de website ecosia.org en beschikbaar als plugin in je browser en als app voor je smartphone. Je zoekopdrachten zijn versleuteld, worden niet opgeslagen en je gegevens worden niet aan adverteerders verkocht. De Ecosia app is gratis te downloaden in Google Play Store en iTunes App Store.
Gepost door
Diane
Labels:
app,
duurzaamheid,
zoekmachine
donderdag 31 oktober 2019
Nederland Leest 2019
Bibliotheken door het hele land staan in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid in november 2019. Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, doet de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd, als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart. Nederland Leest Junior, dit jaar een heruitgave van Borealis van Marloes Morshuis sluit naadloos op Duurzaamheid aan. Winterbloei is de hele maand november verkrijgbaar in de bibliotheek waar in het kader van Duurzaamheid tal van activiteiten worden georganiseerd.
Gepost door
Henri
Labels:
boeken,
Nederland Leest
donderdag 24 oktober 2019
Pass4Wallet - Store cards
Als je geen fysieke kaartjes meer in je portemonnee wilt hebben, installeer dan de app Pass4Wallet.
Je kunt nummers van klantenkaarten opgeven in de app en logo's en kleuren kiezen voor je verschillende virtuele kaarten. Streepjescodes worden ook ingelezen door de app en daardoor kun je in de winkel gewoon je virtuele klantenkaart laten scannen voor kortingen of aanbiedingen.
De gratis app is alleen voor iOS beschikbaar, maar werkt ook op je Apple Watch.
Je kunt nummers van klantenkaarten opgeven in de app en logo's en kleuren kiezen voor je verschillende virtuele kaarten. Streepjescodes worden ook ingelezen door de app en daardoor kun je in de winkel gewoon je virtuele klantenkaart laten scannen voor kortingen of aanbiedingen.
De gratis app is alleen voor iOS beschikbaar, maar werkt ook op je Apple Watch.
Gepost door
Corine
Labels:
apps
donderdag 17 oktober 2019
Google Fotoscan
Fotoscan is een app van Google waarmee je afgedrukte foto's kunt scannen en opslaan met de camera van je telefoon. De app heeft handige functies zoals scannen zonder schittering, automatisch bijsnijden op basis van randdetectie, perspectiefcorrectie en een draaifunctie waardoor altijd de juiste kant van de foto bovenaan komt te staan. Registreren of aanmelden is niet nodig. Google Fotoscan is gratis en is beschikbaar voor Android en iOS.
Gepost door
Diane
Labels:
foto's,
fotobewerking,
fotografie
donderdag 10 oktober 2019
Breng leven in je foto's met Pixaloop
Met de app Pixaloop voeg je eenvoudig bewegingen toe aan je foto's: water kun je laten stromen, haren laten wapperen. Met de speciale effecten in de app maak je van je foto's iets bijzonders.
Gepost door
Henri
Labels:
foto's,
fotobewerking
donderdag 3 oktober 2019
Rembrandtjaar: beleef de Nachtwacht
2019 is vanwege zijn 350e sterfjaar hét jaar van Rembrandt. Op een prachtige website Beleef de Nachtwacht wordt uitgebreid ingegaan op het beroemdste schilderij van de 17e-eeuwse meester.
Je komt meer te weten over de geheimen die in het schilderij verwerkt zijn, de afgebeelde figuren, de compositie, restauraties en wat er allemaal met de Nachtwacht is gebeurd.
Je komt meer te weten over de geheimen die in het schilderij verwerkt zijn, de afgebeelde figuren, de compositie, restauraties en wat er allemaal met de Nachtwacht is gebeurd.
Gepost door
Corine
Labels:
nachtwacht,
rembrandt,
rijksmuseum,
schilderij
donderdag 26 september 2019
Publieke Dienstverlening Op de Kaart
Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) is een platform voor het ontsluiten van geodatasets van Nederlandse overheden. Dit zijn actuele en betrouwbare gegevens voor zowel de publieke als private sector. Op de labs-omgeving host het PDOK dataplatform een aantal datasets zoals bijvoorbeeld Nederlandse monumenten. In Data Stories zijn presentaties te vinden zoals De Huischeck: op die pagina is het mogelijk om nadere informatie te krijgen over je huis en buurt. Bij een Demo's staat een demo-applicatie voor het voorspellen van energielabels van panden, op basis van slechts een bouwjaar en een pandoppervlak. Onder Inspiratie zijn praktijkcases en blogs te vinden om je een idee te geven van wat je allemaal kunt doen met alle data die op PDOK ontsloten wordt.
PDOK is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Kadaster, de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat, Rijkswaterstaat en Geonovum.
donderdag 19 september 2019
Boekenweek voor jongeren 2019
Van 20 t/m 29 september 2019 staan boeken voor jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar centraal in de boekenweek voor jongeren
Het boekenweek geschenk voor jongeren, de verhalenbundel 3PAK is verkrijgbaar op scholen, boekhandels en bibliotheken. In deze bundel staan 3 korte verhalen van jongerenschrijvers Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. Lesmateriaal bij boeken staat op de site.
21 jonge auteurs maken in de boekenweek een tour langs scholen en een jury van jongeren kiest het beste boek voor jongeren 2019
Gepost door
Henri
Labels:
boeken,
boekenweek voor jongeren
donderdag 12 september 2019
PlantSnap
PlantSnap is een app die planten, bloemen, cactussen en paddenstoelen kan herkennen nadat je er een foto van hebt gemaakt. De database bevat bijna 600.000 soorten en de app is in staat om 90% van de bekende flora te herkennen. Van iedere plant is een uitgebreide informatie beschikbaar en het is ook mogelijk om een collectie met je favoriete planten en bloemen aan te leggen.
PlantSnap is geheel gratis, maar je moet wel een account aanmaken en de app toont reclame. Meer informatie vind je via plantsnap.com, Google Play Store en de App Store.
PlantSnap is geheel gratis, maar je moet wel een account aanmaken en de app toont reclame. Meer informatie vind je via plantsnap.com, Google Play Store en de App Store.
donderdag 5 september 2019
Nationale AI-cursus
Artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie: wat is het, waar wordt het gebruikt en wat zijn de mogelijkheden. Volg de Nationale AI-cursus. Het doel van deze cursus is om zoveel mogelijk mensen een basiskennis over AI bij te brengen. De cursus is begrijpelijk, snel en gratis te volgen op AI-cursus.nl. Een introductiefilm is te bekijken op YouTube.
De Nationale A.I. Cursus is een initiatief van Jim Stolze, ICAI en Elephant Road en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Er is ook een versie voor kinderen: woensdag 4 september was de lancering van de nationale AI-cursus Junior voor kinderen van tien tot veertien jaar.
De Nationale AI-cursus is ook beschikbaar in de App Store en op Google Play.
De Nationale A.I. Cursus is een initiatief van Jim Stolze, ICAI en Elephant Road en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Er is ook een versie voor kinderen: woensdag 4 september was de lancering van de nationale AI-cursus Junior voor kinderen van tien tot veertien jaar.
De Nationale AI-cursus is ook beschikbaar in de App Store en op Google Play.
Gepost door
Diane
Labels:
AI,
kunstmatige intelligentie,
online cursussen
donderdag 29 augustus 2019
Bekijk de wereld door een webcam met earthcam.com
De website earthcam.com geeft de gebruikers een unieke kijk op de wereld via streaming webcams. De site heeft een wereldwijd netwerk met webcams die geplaatst zijn bij toeristische attracties.
donderdag 22 augustus 2019
Waar Zit Wat In?
In veel consumentenproducten zitten synthetische stoffen, maar hoe (on)gezond zijn die? De website waarzitwatin.nl geeft onafhankelijke informatie over die stoffen, de wet- en regelgeving en leert je hoe je etiketten en verpakkingen beter kunt begrijpen. Daarnaast is er informatie te vinden over waar je op moet letten als je gaat klussen, een allergie hebt, gaat tuinieren, zwanger bent of een baby over de vloer hebt.
Gepost door
Corine
Labels:
consumentenproducten,
synthetische stoffen
donderdag 15 augustus 2019
DocsOnline: online platform voor documentaires
DocsOnline is een streaming platform waarop on demand een verzameling documentaires wordt aangeboden met als doel informeren, inspireren en leren. Als lid van de bibliotheek kun je in de bibliotheek én thuis gebruikmaken van DocsOnline. De Openbare Bibliotheek heeft uit de collectie van DocsOnline 20
documentaires geselecteerd over actuele onderwerpen. Voor leden van de Bibliotheek dan zijn deze films vrij toegankelijk. Log thuis in met het lenersnummer op je bibliotheekpas en het bijbehorende wachtwoord of bekijk de documentaires in de bibliotheek. Op YouTube toont DocsOnline een selectie van interessante scènes uit hun documentaire filmverzameling. DocsOnline is ook te volgen op Twitter.
Gepost door
Diane
Labels:
bibliotheek,
bibliotheek leden,
documentaires
donderdag 8 augustus 2019
Ontdek Nederland met de wandelzoekpagina
Op de wandelzoekpagina vind je snel een leuke wandelroute. Je kunt kiezen uit meer dan 5000 wandelingen in alle provincies. De routes zijn voorzien van routebeschrijvingen en routekaarten.
Gepost door
Henri
Labels:
wandelen,
wandelroutes
donderdag 1 augustus 2019
Prettig parkeren
Prettigparkeren.nl brengt de gratis en betaalde parkeerplekken van steden en dorpen in kaart. Vraag een plattegrond van een stad op en bestudeer de details. Zodra je een locatie aanklikt, verschijnen de tarieven en openingstijden van de parkeerplaats of -garage. Een handig hulpmiddel voor wie ergens betaalbaar wil parkeren. Op parkopedia.nl vind je ook buitenlandse steden.
Gepost door
Corine
Labels:
parkeren
donderdag 25 juli 2019
Creative Commons Search: zoekmachine voor gratis afbeeldingen
Creative Commons heeft een zoekmachine waarmee je naar gratis content zoeken in het publieke domein en onder Creative Commons-licenties. Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en andere auteursrechthebbenden een keuze uit standaardlicenties waarmee de auteursrechthebbende bepaalt in welke mate zijn of haar werk verder verspreid, met anderen gedeeld of bewerkt mag worden.
Op de nieuwe CC Search website zijn meer dan driehonderd miljoen afbeeldingen te vinden. Het grootste deel van de vrij te gebruiken afbeeldingen is afkomstig van Flickr. Verder zijn er afbeeldingen die o.a. via musea en andere instellingen zoals het Rijksmuseum beschikbaar zijn gesteld.
Gepost door
Diane
Labels:
foto's,
gratis,
handig,
zoekmachines
donderdag 18 juli 2019
Online boeken kopen met Bookaroo.nl
bookaroo.nl is een nieuwe dienst voor het online kopen van boeken. Je bestelt je boek op de bookaroo site. Het boek wordt geleverd aan een boekhandel bij jou in de buurt. Zo help je je lokale boekhandel.
Gepost door
Henri
Labels:
boeken
donderdag 11 juli 2019
Je eigen Vierdaagse met de Alledaagse-app
De derde week van juli staat Nijmegen in het teken van de Vierdaagse. Je kunt de Vierdaagse nu ook op een rustiger moment én in je eigen tempo lopen met deze slimme app.
Kies uit routes van 30, 40 of 50 kilometer. Je kunt starten en stoppen wanneer je wilt, op elk punt van de route. Op een ander moment ga je dan gewoon weer verder. Onderweg krijg je via de app wetenswaardigheden, tips over de omgeving en adresjes voor een hapje en een drankje.
De Alledaagse-app is te vinden in de app store van Google en Apple.
Kies uit routes van 30, 40 of 50 kilometer. Je kunt starten en stoppen wanneer je wilt, op elk punt van de route. Op een ander moment ga je dan gewoon weer verder. Onderweg krijg je via de app wetenswaardigheden, tips over de omgeving en adresjes voor een hapje en een drankje.
De Alledaagse-app is te vinden in de app store van Google en Apple.
Gepost door
Corine
Labels:
apps,
Nijmegen,
vierdaagse
donderdag 4 juli 2019
Google Arts & Culture
Met Google Arts & Culture kun je exposities bezoeken, inzoomen op kunstwerken en door duizenden verhalen, foto's, video's en manuscripten browsen. Google Arts & Culture heeft samengewerkt met meer dan 1200 musea, archieven, galerieën en instituten uit 70 landen om hun exposities online beschikbaar te stellen voor iedereen. Met Google Street View kun je virtuele rondleidingen maken langs beroemde locaties, monumenten en musea.Via de Arts & Culture app is je artistieke evenbeeld te vinden. Door middel van een selfie matcht de app je met een geschilderde of getekende dubbelganger. De app is gratis te downloaden in Google Play Store en iTunes App Store. Google Arts & Culture is ook te volgen op Facebook.
donderdag 27 juni 2019
Historie textielindustrie Almelo: Project Elastic
Historie textielindustrie Almelo is een project gemaakt door scholieren uit het voortgezet onderwijs. Het Erasmus uit Almelo heeft dit project samen met leerlingen van drie buitenlandse scholen uit Nordhorn (Duitsland), Zelów (Polen) en Valašské Klobouky (Tsjechië) opgezet. De leerlingen kregen de opdracht om een app te ontwikkelen met informatie over de geschiedenis van de textielindustrie in hun woonplaats.
De app is te downloaden via de Play store en de App store
Gepost door
Henri
Labels:
Almelo,
apps,
textielindustrie
donderdag 20 juni 2019
Fatmap: ontdek, plan en beleef het beste buitenavontuur
Fatmap richt zich op skiërs, snowboarders, langlaufers, mountainbikers en wandelaars. Die kunnen de gedetailleerde kaarten van gebieden over de wereld gebruiken om hun tochten te plannen. Het gaat niet alleen om de gebaande paden maar ook off-piste routes, die in een aantal gevallen niet zonder gevaar zijn. Deze routes zijn via de site en app te bekijken in 2D en 3D. Kies een activiteit, zoom dan in op een plek op de kaart en begin met verkennen. Je ziet routes, pistes, skiliften... Een klik daarop geeft allerlei extra informatie, zoals een beschrijving en de moeilijkheidsgraad. (De app IOS en Android-basisversie zijn gratis).
Gepost door
Corine
Labels:
apps,
buitensporten
donderdag 13 juni 2019
Langaroo: Samen spelen met taal
Wil je graag als ouder meer betrokken zijn bij de taalontwikkelingen van je kind? Kijk dan eens op het gratis taalplatform Langaroo. Langaroo is leuk en leerzaam voor ouder en kind. Door samen met taal te spelen leer je elkaar beter kennen, ontdek je Lingoland en word je ook nog beter in één of meerdere talen. Online verover je samen met het kind eilanden door het kijken naar animaties en video's en door opdrachten te doen.
Langaroo is geschikt voor kinderen van 2-6 jaar en beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks. Het is ontwikkeld door de VoorleesExpress en meertalig.nl, om alle ouders in staat te stellen om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren.
Gepost door
Diane
Labels:
taal
donderdag 6 juni 2019
Schrijf je eigen reisblog met Pindat
Met Pindat kan iedereen een reisblog maken en eenvoudig delen met familie en vrienden.
Pindat is een gratis dienst waar je met een pin je locatie op de kaart kunt aangeven. Per dag kun je een locatie kiezen, je verhaal schrijven en foto's uploaden. Je pins worden met elkaar verbonden, zodat je reis letterlijk in kaart gebracht wordt. Via de website schrijf je de verhalen en post je foto's.
donderdag 30 mei 2019
Spannende Boeken Weken 2019
Bij de start van de Spannende Boeken Weken worden jaarlijks de winnaars van de BookSpot Gouden Strop en de Bookspot Schaduwprijs uitgereikt. De Gouden Strop is de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. De BookSpot Schaduwprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut.
Het thrillergeschenk van de Spannende Boeken Weken wordt dit jaar geschreven door niemand minder dan Thomas Olde Heuvelt. Tijdens de Spannende Boeken Weken geeft de boekhandel Olde Heuvelts huiveringwekkende geschenkboek Dolores Dolly Poppedijn cadeau aan haar klanten bij besteding van minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.
donderdag 23 mei 2019
VakantieBieb: het zomercadeautje van de Bibliotheek.
In de VakantieBieb vind je dit jaar weer een mooie en diverse selectie e-books. Voor volwassenen zijn dit er twintig, voor de jeugd zelfs dertig. De VakantieBieb opent op 1 juni voor kinderen en jongeren. Op 1 juli komen de e-books voor volwassenen erbij.
Jeugdboeken in de VakantieBieb voor kinderen van 6 tot 9 jaar zijn bijvoorbeeld Die mop is top van Paul van Loon, Met opa door Europa van Tamara Bos en Rollebollen met de Romeinen van Gary Northfield (het eerste deel van de Julius Zebra-serie) te lezen. Ook voor de leeftijdsgroep 9 tot 12 jaar zijn er jongens- en meisjesboeken beschikbaar, zoals Dromen van succes van Barbara Barend, Level 13, Game Over van Esther van Lieshout en Floor is smoor van Marjon Hofman.
Nieuw zijn de titels voor jongeren van 12 tot 18 jaar: voor de leeftijd 12 tot 15 jaar zijn er spannende boeken als Wild van Mel Wallis de Vries, Lichaam van licht van Jelmer Soes en het eerste deel van de serie Showstopper van Hayley Barker; voor de jongeren van 15 tot 18 jaar zijn onder andere de liefdesroman Onverwacht verliefd van Saskia Schouten en het spannende Fright Night van Maren Stoffels beschikbaar.
Vanaf 1 juli vind je ook twintig e-books voor volwassenen in de VakantieBieb. Ook hier weer een mooie spreiding van genres, met onder andere De heilige Rita van Tommy Wieringa, Weet ik veel van Mirjam Oldenhave, Ciao Sicilia van Marelle Boersma en Mag ik even iets tegen je aanhouden van Japke-d. Bouma.
Voor de liefhebbers van luisterboeken komt er weer VakantieLuisteren: dertien luisterboeken voor iedereen. Voor de volwassenen zijn dit allemaal titels die ook in de VakantieBieb zitten, onder andere De heilige Rita van Tommy Wieringa en Weet ik veel van Mirjam Oldenhave.
De VakantieBieb-app is open vanaf 1 juni en gratis beschikbaar via Google Play (Android) en de App Store (iOS). Houdt de pagina van de online bibliotheek in de gaten voor meer updates over de VakantieBieb.
Jeugdboeken in de VakantieBieb voor kinderen van 6 tot 9 jaar zijn bijvoorbeeld Die mop is top van Paul van Loon, Met opa door Europa van Tamara Bos en Rollebollen met de Romeinen van Gary Northfield (het eerste deel van de Julius Zebra-serie) te lezen. Ook voor de leeftijdsgroep 9 tot 12 jaar zijn er jongens- en meisjesboeken beschikbaar, zoals Dromen van succes van Barbara Barend, Level 13, Game Over van Esther van Lieshout en Floor is smoor van Marjon Hofman.
Nieuw zijn de titels voor jongeren van 12 tot 18 jaar: voor de leeftijd 12 tot 15 jaar zijn er spannende boeken als Wild van Mel Wallis de Vries, Lichaam van licht van Jelmer Soes en het eerste deel van de serie Showstopper van Hayley Barker; voor de jongeren van 15 tot 18 jaar zijn onder andere de liefdesroman Onverwacht verliefd van Saskia Schouten en het spannende Fright Night van Maren Stoffels beschikbaar.
Vanaf 1 juli vind je ook twintig e-books voor volwassenen in de VakantieBieb. Ook hier weer een mooie spreiding van genres, met onder andere De heilige Rita van Tommy Wieringa, Weet ik veel van Mirjam Oldenhave, Ciao Sicilia van Marelle Boersma en Mag ik even iets tegen je aanhouden van Japke-d. Bouma.
Voor de liefhebbers van luisterboeken komt er weer VakantieLuisteren: dertien luisterboeken voor iedereen. Voor de volwassenen zijn dit allemaal titels die ook in de VakantieBieb zitten, onder andere De heilige Rita van Tommy Wieringa en Weet ik veel van Mirjam Oldenhave.
De VakantieBieb-app is open vanaf 1 juni en gratis beschikbaar via Google Play (Android) en de App Store (iOS). Houdt de pagina van de online bibliotheek in de gaten voor meer updates over de VakantieBieb.
donderdag 16 mei 2019
Pointer: een datajournalistiek platform
Pointer is een nieuw journalistiek platform. Op de website en in het gelijknamige tv programma wordt informatie gedeeld die via datajournalistiek is verzameld. Door data te onderzoeken publiceert het platform bijzondere verhalen over actuele onderwerpen.
Gepost door
Henri
Labels:
datajournalistiek,
onderzoekjournalistiek
donderdag 9 mei 2019
Literatuur en geneeskunde; ziekte door andere ogen
De afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde van het VU Medisch Centrum besteedt aandacht aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde door na te gaan hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en documentaires worden uitgebeeld.
Schrijvers zijn goed observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan levert vaak voor patiënten en artsen nieuwe en waardevolle inzichten op. Op de website www.literatuurengeneeskunde.nl vindt u de activiteiten op dit gebied, en zes databases met informatie:
- Romans en verhalen
- Ziektebiografieën
- Films en documentaires
- Over literatuur en geneeskunde
- Beelden van geneeskunde
- Poëzie
Gepost door
Corine
Labels:
boeken,
geneeskunde,
literatuur
donderdag 2 mei 2019
Website Hulp bij Armoede
Armoede in Nederland uit zich onder meer in beperkte financiële middelen, sociale uitsluiting (ofwel het niet mee kunnen doen),
gezondheidsproblemen en beperkte toegang tot onderwijs. Er zijn in Nederland veel organisaties actief om mensen te helpen en die verlichting of ondersteuning kunnen bieden bij armoede. Zo zijn er organisaties die ervoor kunnen zorgen dat kinderen mee kunnen doen aan binnen- en
buitenschoolse activiteiten. Organisaties die kunnen helpen bij urgente noodsituaties, hulp bieden met kleding, witgoed of levensmiddelen. En
organisaties die hulp kunnen bieden bij schulden. De website Hulpbijarmoede.nl helpt mensen met het zoeken naar hulporganisaties bij hen in de buurt. Organisaties die iets kunnen betekenen voor mensen in armoede, kunnen zich op de website aanmelden. De website Hulpbijarmoede.nl is een initiatief van Stichting Armoedefonds Nederland. Stichting Armoedefonds helpt lokale organisaties en initiatieven die actief zijn op het gebied van armoedebestrijding of het verzachten van de gevolgen van armoede in
Nederland.
Gepost door
Diane
Labels:
armoede,
handig,
hulpvragen
donderdag 25 april 2019
d of t app
Met deze app zie je snel en makkelijk hoe je Nederlandse werkwoorden moet schrijven. Je ziet de tegenwoordige tijd, verleden tijd en voltooide tijd van meer dan 500 veelgebruikte werkwoorden.
Download deze gratis app in de Appstore of Google play
Gepost door
Henri
Labels:
handig,
Nederlandse taal,
spelling
donderdag 18 april 2019
Koloniën van Weldadigheid
Aan het begin van de negentiende eeuw vindt in de Verenigde Nederlanden een grootschalig maatschappelijk experiment plaats. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. De website www.kolonienvanweldadigheid.eu vertelt de geschiedenis, o.a. op een interactieve tijdlijn, van de koloniën en wat de koloniën nu zijn.
In 2020 worden ze mogelijk UNESCO werelderfgoed. Op welke gronden de koloniën voorgedragen worden als werelderfgoed en hoe zo'n traject eruit ziet lees je op deze site.
Oude kaarten, foto's, bouwtekeningen en meer zijn te vinden in de digitale beeldbank en in de database kun zoeken of een van jouw voorouders in de koloniën verbleef.
De bibliografie op de website toont een lijst met de belangrijkste primaire en secundaire publicaties over de koloniën op een rij.
Ontdek het ongelofelijke verhaal van 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers. Zij werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen.
In 2020 worden ze mogelijk UNESCO werelderfgoed. Op welke gronden de koloniën voorgedragen worden als werelderfgoed en hoe zo'n traject eruit ziet lees je op deze site.
Oude kaarten, foto's, bouwtekeningen en meer zijn te vinden in de digitale beeldbank en in de database kun zoeken of een van jouw voorouders in de koloniën verbleef.
De bibliografie op de website toont een lijst met de belangrijkste primaire en secundaire publicaties over de koloniën op een rij.
Ontdek het ongelofelijke verhaal van 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers. Zij werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen.
Gepost door
Corine
Labels:
geschiedenis,
koloniën van weldadigheid
donderdag 11 april 2019
Nieuwe e-books app
Begin april is de langverwachte vernieuwde e-booksapp van de online Bibliotheek voor iOS en Android gelanceerd. Hierin zijn de problemen verholpen waar sommige gebruikers tegenaan liepen. De vernieuwde app heeft een dag-nachtstand en je kunt er ePUB3-bestanden mee lezen: hierdoor kunnen er meer jeugdboeken met illustraties in de collectie opgenomen worden.. In de App Store en Google Play is de app onder de naam ‘E-books’ te vinden. Gebruikers kunnen hun huidige app updaten om de vernieuwde te gaan gebruiken. Wel moet je na het updaten opnieuw inloggen. Meer info en veelgestelde vragen vind je op de online Bibliotheek.
Gepost door
Diane
Labels:
digitaal lezen,
e-books,
lezen,
online bibliotheek
donderdag 4 april 2019
The human library: ga in gesprek met levende boeken
In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.
HOE LEEN JE EEN LEVEND BOEK?
Ga naar een Human Library evenement
Blader door de catalogus en kies een Boek
Registreer uzelf bij de Human Library Balie
Een vrijwilliger zal u voorstellen aan het Boek
U heeft 20 minuten met het Boek te besteden.
Gepost door
Henri
Labels:
bibliotheken,
vooroordelen
donderdag 28 maart 2019
Geef een prentenboek cadeau
De nieuwe titel van Geef een prentenboek cadeau is bekend: het prentenboek Kikker is Kikker van Max Velthuijs. Vanaf 5 april is het prentenboek Kikker is Kikker in de boekhandel te koop voor slechts € 2,00.
Kikker is Kikker is een oer-Hollands prentenboek van onze grootste illustrator en schrijver Max Velthuijs, met een waardevol thema: je bent mooi zoals je bent.
De leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.
Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.
Het geven van een boek kan een mooie impuls zijn voor leesplezier en leesbevordering. Door met z’n allen te lezen, laat je zien hoe leuk lezen is. Gebruik het geven van Kikker is Kikker daarom om leesplezier te stimuleren.
Gepost door
Corine
Labels:
geef een prentenboek cadeau,
max velthuijs,
prentenboeken
donderdag 21 maart 2019
Boekenweek 2019
De Boekenweek 2019 vindt plaats van zaterdag 23 maart t/m zondag 31
maart 2019. Het thema van de 84ste Boekenweek is De moeder de vrouw. Tijdens de Boekenweek wordt het speciale Boekenweekgedicht als een extra cadeautje verspreid, naast het Boekenweekgeschenk door Jan Siebelink en Boekenweekessay door Murat Isik. Het Boekenweekgedicht verschijnt allereerst in Trouw en daarna kun je jouw eigen exemplaar ophalen in de Bibliotheek! In samenwerking met de Persgroep is er ook dit jaar weer een Boekenweekmagazine gemaakt. Het Boekenweekmagazine verschijnt op 23 maart 2019 bij AD en haar regionale
titels en is ook gratis verkrijgbaar bij deelnemende boekhandels en bibliotheken. Zolang de voorraad strekt.
Gepost door
Diane
Labels:
Boekenweek,
boekpromotie,
lezen
donderdag 14 maart 2019
NPO focus
Het educatieve online platform NPO Focus geeft antwoord op vragen over wetenschap, geschiedenis, politiek, economie en cultuur met unieke video's van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), foto's en verhelderende verhalen.
NPO Focus is geïnitieerd door de NTR en richt zich op informeel leren voor volwassenen in Nederland. Het online educatieve platform biedt op een luchtige en toegankelijke manier verdiepende verhalen bij verschillende televisieprogramma's van de publieke omroep. Het beantwoordt vragen en illustreert die met markant beeld- en geluidsmateriaal van de publieke omroep. De vensters behandelen een scala aan onderwerpen: Waarom hebben de Britten voor Brexit gekozen? Wie was Vincent van Gogh? Waarom is roken niet verboden? en Wie was Malcolm X? NPO Focus werkt samen met verschillende programma's van de publieke omroep. Vaste partners zijn het wetenschapsprogramma Focus en het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NTR. Met een gestaag groeiend aantal vensters is NPO Focus de online encyclopedie (in wording) van de NPO.
NPO Focus is geïnitieerd door de NTR en richt zich op informeel leren voor volwassenen in Nederland. Het online educatieve platform biedt op een luchtige en toegankelijke manier verdiepende verhalen bij verschillende televisieprogramma's van de publieke omroep. Het beantwoordt vragen en illustreert die met markant beeld- en geluidsmateriaal van de publieke omroep. De vensters behandelen een scala aan onderwerpen: Waarom hebben de Britten voor Brexit gekozen? Wie was Vincent van Gogh? Waarom is roken niet verboden? en Wie was Malcolm X? NPO Focus werkt samen met verschillende programma's van de publieke omroep. Vaste partners zijn het wetenschapsprogramma Focus en het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NTR. Met een gestaag groeiend aantal vensters is NPO Focus de online encyclopedie (in wording) van de NPO.
donderdag 7 maart 2019
StemWijzer
Op 20 maart 2019 zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar waar gaat de provincie over en wat valt er te kiezen? Voor zeven provincies, waaronder Overijssel, is er de StemWijzer van ProDemos. ProDemos is het 'Huis voor democratie en rechtstaat.'
Op 20 maart gaan we ook stemmen voor het bestuur van de waterschappen. Maar waar stemmen we eigenlijk voor? Op StemWijzer wordt uitleg gegeven over het bestuur van de waterschappen.
De StemWijzer is de meest gebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Door het beantwoorden van 30 stellingen (eens, oneens, geen mening) kunt u als kiezer uw standpunten vergelijken met die van politieke partijen.
Op 20 maart gaan we ook stemmen voor het bestuur van de waterschappen. Maar waar stemmen we eigenlijk voor? Op StemWijzer wordt uitleg gegeven over het bestuur van de waterschappen.
De StemWijzer is de meest gebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Door het beantwoorden van 30 stellingen (eens, oneens, geen mening) kunt u als kiezer uw standpunten vergelijken met die van politieke partijen.
Gepost door
Corine
Labels:
politiek,
stemwijzer,
waterschappen
donderdag 28 februari 2019
Junior Einstein: oefenen met basisschoolvakken.
Ieder kind is wel ergens goed in. De één in taal, de ander in rekenen
of misschien wel techniek of aardrijkskunde. Het kan ook zo zijn dat
een kind moeite heeft met één of meerdere vakken. Daarvoor is er Junior
Einstein. Junior Einstein biedt een online leeromgeving voor kinderen in de
basisschoolleeftijd. Voor alle vakken is er een ruim aanbod aan
oefeningen voor verschillende groepen met variërende moeilijkheidsgraad.
Junior Einstein is in de Bibliotheek en voor leden van de bibliotheek, thuis te gebruiken (na inloggen met je bibliotheekpas).
Gepost door
Diane
Labels:
basisschool,
handig,
onderwijs,
online
Abonneren op:
Posts (Atom)