zaterdag 5 januari 2008

BookCrossing: ook een gebonden boek wil vrij zijn

Bent u wel eens een boek met een geel logo van een wandelend boek tegengekomen? In de trein, bus, café of supermarkt? Een boek zonder eigenaar? Dat boek ligt er niet zomaar, het is met opzet achtergelaten.Te vondeling gelegd door en voor enthousiaste lezers, BookCrossers, van over de hele wereld. Bookcrossers laten met opzet hun boeken in het wild achter zodat anderen ze kunnen lezen.

Bookcrossers registreren hun boeken op de site www.bookcrossing.com zodat ieder boek een uniek nummer (BCID) krijgt. Dit nummer wordt samen met een paar instructies in het boek geplakt. Iemand die zo'n boek vindt, kan dan aan de hand van het BCID op de site nakijken, vanwaar het komt, wie het allemaal gelezen heeft en zelf een "journal entry" schrijven, zodat anderen weten, dat het boek in goede handen is. Als de vinder het boek gelezen heeft, laat hij het weer vrij, bijvoorbeeld in een café, op een bank in het park of waar dan ook, zolang anderen het maar kunnen vinden. In Nederland zijn diverse Official Book Crossing Zones (OBCZ): cafés, hotels, boekhandels en bibliotheken waar men een speciale kast heeft ingeruimd voor zwerfboeken. U kunt ze vinden op bookcrossing.nl.
Wilt u weten welke boeken waar en wanneer in Nederland in een bepaalde plaats zijn vrijgelaten kunt u vinden op bookcrossing.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten