donderdag 18 april 2019

Koloniën van Weldadigheid

Aan het begin van de negentiende eeuw vindt in de Verenigde Nederlanden een grootschalig maatschappelijk experiment plaats. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. De website www.kolonienvanweldadigheid.eu vertelt de geschiedenis, o.a. op een interactieve tijdlijn, van de koloniën en wat de koloniën nu zijn.
In 2020 worden ze mogelijk UNESCO werelderfgoed. Op welke gronden de koloniën voorgedragen worden als werelderfgoed en hoe zo'n traject eruit ziet lees je op deze site.
Oude kaarten, foto's, bouwtekeningen en meer zijn te vinden in de digitale beeldbank en in de  database kun zoeken of een van jouw voorouders in de koloniën verbleef.
De bibliografie op de website toont een lijst met de belangrijkste primaire en secundaire publicaties over de koloniën op een rij.
Ontdek het ongelofelijke verhaal van 100.000 landlopers, weeskinderen en paupers. Zij werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten