donderdag 16 juni 2011

Religieus erfgoed in Twente

           

Mariakappelletjes, kloosters, landkruizen, moskeeën en de mooiste synagoge van West-Europa. Er zijn in Twente maar liefst meer dan 200 religieuze objecten in de steden, dorpen en in het landschap te vinden. Op de site Langs Heilige Huisjes zijn  zo'n 200 bijzondere verhalen te vinden, fiets- en wandelroutes langs religieus erfgoed in Twente. De verhalen zijn onderverdeeld in de volgende thema's: bedevaarts- en bezinningsoorden, gebedshuizen, kapellen, festiviteiten, volksgebruiken en volksgeloof,  routes en paden, landkruisen en herinneringsmonumenten en bijzondere bebouwing. 

De religieuze objecten op de routes zijn voorzien van de Layar "Langs Heilige Huisjes in Twente".   Layar is een voorbeeld van Augmented Reality (toegevoegde of verrijkte realiteit) en legt een digitale laag met informatie over het camerabeeld van een smartphone. Door de camera op het object te richten, krijg je achtergrondinformatie van die religieuze plek te zien zoals een spannende sage, het verhaal achter een kapelletje of historische beelden van een klooster. De routes zijn vanaf juni beschikbaar. De Layar-applicatie is te downloaden op Layar.com 

Hellehonden, de nieuwe thriller van Jan en Sanne Terlouw is onderdeel van het project Langs heilige huisjes. In de roman Hellehonden is ook gebruik gemaakt van Augmented Reality in de vorm van QR-codes. QR (Quick Response, snelle reactie) is een tweedimensionale streepjescode. Door met een camera van je smartphone een foto te maken van een QR-code, krijg je toegang tot relevante locatiegebonden online informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten