donderdag 27 december 2018
Hulp bij het sorteren van afval
Welk afval hoort in welke bak? Op Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal kun je opzoeken in welke bak een chips zak, pizzadoos, piepschuimverpakking of chocolade wikkel thuishoort. Afvalscheidingswijzer is er ook als gratis app voor Android en iPhone. De EcoScan app helpt ook bij het sorteren van afval. Maak een foto van het afval en de app vertelt vervolgens in welke prullenbak je het kunt gooien. EcoScan app is gratis te downloaden in Google Play Store en iTunes App Store.
donderdag 20 december 2018
Eenzaam.nl: helpt bij eenzaamheid
Eenzaamheid is een groot individueel en maatschappelijk probleem. Meer dan een miljoen (volwassen) Nederlanders voelen zich sterk eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden en komt in alle lagen van de samenleving voor. Tegelijk is het een taboe-onderwerp. Waardoor mensen die zich eenzaam voelen daar liever niet voor uitkomen. En zich daardoor nog eens extra alleen voelen met hun gevoelens. Op de website eenzaam.nl vind je ervaringsverhalen en betrouwbare informatie. Doel van deze website is eenzaamheid bespreekbaar te maken en mensen te helpen eenzaamheid te doorbreken of beter met gevoelens van eenzaamheid om te gaan.
Gepost door
Henri
Labels:
eenzaamheid
donderdag 13 december 2018
Plant bomen terwijl u op internet zoekt
Via www.ecosia.org plant u bomen terwijl u op internet zoekt. De gratis Ecosia browserextensie plant bomen bij elke zoekopdracht. De winst van de zoekopdrachten wordt gebruikt om bomen te planten waar ze het meest nodig zijn.
Ecosia publiceert maandelijks financiële rapporten, zodat u precies kunt zien waar de inkomsten uit uw zoekopdrachten naar toe gaan. De Ecosia server draait op 100 % hernieuwbare energie en is privacyvriendelijk.
Gepost door
Corine
Labels:
milieuvriendelijk,
zoekmachines
donderdag 6 december 2018
Hopper: goedkope vliegtickets
Hopper is een app die met big data vliegtickets en accommodaties voorspelt en analyseert. Hopper biedt informatie die je nodig hebt om de beste deals voor vluchten en hotels te krijgen, en waarschuwt je wanneer de prijzen op het voorspelde laagste punt zijn.
Hopper voorspelt prijzen met een nauwkeurigheid van 95% tot 1 jaar van tevoren.
Hopper is gratis te downloaden in de Appstore of Google Play.
Gepost door
Diane
Labels:
apps,
reizen,
vliegtickets
donderdag 29 november 2018
Verkeersregelwebsite
De kennis van verkeersregels lijkt voor veel verkeersdeelnemers ver weggezakt. Zo weet 52% niet wat de maximum snelheid is in een woonerf. Ook weet een kwart van de weggebruikers niet hoe hard je mag rijden op een rijbaan met een groene streep.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceert daarom de verkeersregelwebsite met uitgebreide uitleg over verkeersregels. Op deze website wordt het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) duidelijk uitgelegd. Aan de hand van situaties met foto’s en tips en verrijkt met borden wordt de wet in begrijpelijke en handelingsgerichte taal uitgelegd zodat bezoekers hun verkeerskennis kunnen opfrissen. VVN komt met deze website de behoefte tegemoet om meer te weten te komen over (nieuwe) verkeersregels.
Gepost door
Henri
Labels:
verkeersregels
donderdag 22 november 2018
Bodemdaling Nederland
De bodemdaling in met name veen- en kleigebieden in het westen van Nederland verloopt sneller dan tot nu toe was aangenomen. Dat blijkt uit de nieuwe Bodemdalingskaart Nederland, die het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatie presenteert. Door de extreme droogte van afgelopen zomer is het grondwaterpeil dermate gezakt dat het probleem zich ook voordoet in andere delen van Nederland, waardoor er onder andere scheuren in huizen ontstaan. Op de website bodemdalingskaart.nl is voor iedereen de nieuwe Bodemdalingskaart Nederland te raadplegen.
Gepost door
Corine
Labels:
bodemkaart,
Klimaat,
Nederland
donderdag 15 november 2018
Kiezenindeggz.nl
Mensen met psychische klachten die op zoek zijn naar de juiste behandeling en behandelaar, moeten gemakkelijker de juiste informatie daarover kunnen krijgen. Daarvoor is de website kiezenindeggz.nl ontwikkeld. Kiezen in de ggz is een website voor volwassenen (18 jaar of ouder) die op zoek zijn naar een behandelaar voor psychische klachten in de geestelijke gezondheidszorg. Doel van de nieuwe keuzewebsite is mensen te helpen met het vinden van informatie over hun aandoening, mogelijke behandelingen, behandellocaties, ervaringen met zorg, vergoedingen en wachttijden.
De website biedt alleen informatie over zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet.
De website biedt alleen informatie over zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet.
Gepost door
Diane
Labels:
gezondheidszorg,
ggz,
handig
donderdag 8 november 2018
Nederland leest 2018: voeding
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Het thema van Nederland Leest 2018 is Voeding. In de maand november geeft de bibliotheek het boek Je bent wat je leest cadeau aan haar leden. Vijf auteurs behandelen in dit boek vanuit hun eigen expertise een thema: Rosanne Herzberger geeft als microbiologe de wetenschappelijke invulling. Charlotte Kleyn schrijft over cultuur & lifestyle. Marion Pauw zorgt voor een spannend culinair verhaal. Culinair columnist Joël Broekaert legt de verbinding tussen eten en milieu. Als laatste maakt Kok des vaderlands Pierre Wind een verhaal over koken.
Kijk ook op de websites van de bibliotheken Almelo, Hengelo en Enschede voor activiteiten rondom het thema voeding.
Gepost door
Henri
Labels:
Nederland Leest,
voeding
donderdag 1 november 2018
Eerste Wereldoorlog
De Eerste Wereldoorlog was een wereldoorlog die in Europa begon op 28 juli 1914 en tot 11 november 1918 (Wapenstilstandsdag) duurde. 11 november 2018 is het dus honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde.
EersteWereldoorlog.nu is het coördinatieplatform voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in Nederland. Het platform is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis - en herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
EersteWereldoorlog.nu biedt een actueel overzicht van activiteiten en informatie over de Eerste Wereldoorlog, en de mogelijkheid tot verdieping. Ook het inventariseren van educatiemiddelen en –behoeften voor onderwijs over de Eerste Wereldoorlog behoort tot de taken van het EersteWereldoorlog.nu.
Gepost door
Corine
Labels:
eerste wereldoorlog
donderdag 25 oktober 2018
BIEB magazine: Kind van de toekomst
Eind september is het nieuwe BIEB Magazine verschenen. In deze uitgave vind je allerhande tips voor boeken, weetjes, spelletjes, puzzels en zoekplaatjes die ouders/verzorgers op weg helpen om - spelenderwijs - actiever met hun kind en taal aan de slag gaan. Het thema van BIEB Magazine 2018 is het ‘kind van de toekomst’ en gaat in op het belang van nieuwsgierigheid voor het ontwikkelen van 21- eeuwse vaardigheden. Wat betekent het om nu kind te zijn? Wat moet je als kind onder de knie hebben en wat moet je weten om mee te kunnen komen? Hoe belangrijk is taal voor zijn of haar toekomst? BIEB Magazine is een publicatie van Rijnbrink en verschijnt één keer per jaar. Het magazine is in veel bibliotheken gratis af te halen en online te lezen op: www.biebmagazine.nl. Ook de voorgaande edities zijn op biebmagazine.nl te bekijken of te downloaden.
Gepost door
Diane
Labels:
boekbesprekingen,
boeken,
leestips,
lezen,
voorlezen
donderdag 18 oktober 2018
Digitale bronnen van de bibliotheek
In alle Nederlandse Openbare Bibliotheken kun je op de bibliotheekcomputers veel digitale bronnen raadplegen. Gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.
Een keuze uit het aanbod:
- Literaire databanken: recensies, uittreksels en informatie over schrijvers
- De Winkler Prins Encyclopedie (Junior Winkler Prins en Studie Winkler Prins)
- Het financiële dagblad
- Theorie.nl : oefenen voor je bromfiets-, motor- of autorijbewijs
- De Consumenten Gids
- DocsOnline: documentaires over actuele onderwerpen
- Muziekweb: De catalogus van Muziekweb biedt ruim 6 miljoen tracks die gratis te beluisteren zijn. Daarnaast is er informatie over artiesten, componisten en muziekstijlen.
- Publiekwijzer: Met de OCLC Publiekwijzer zoek je in de catalogi van alle Nederlandse bibliotheken.
Vraag ernaar bij je eigen bibliotheek!
Gepost door
Henri
Labels:
bibliotheek,
databanken,
digitale bronnen
donderdag 11 oktober 2018
Smitaki's Boekenlust
Julie Smit (Smitaki) is de oprichtster van de website smitakisboekenlust.com
In de jaren 90 heeft Julie Hotel Boekenlust opgericht, een website met boekbesprekingen voor onder andere boeken die net naast de schijnwerpers vielen. Smitaki’s Boekenlust is een moderne versie van Hotel Boekenlust, waarin nieuwe besprekingen komen, maar ernaast ook oudere boekbesprekingen uit het archief van Hotel Boekenlust.
Het doel van Julie is om het beste uit een boek te beschrijven. Op Smitakisboekenlust kun je boeken zoeken op schrijvers, landen en thema's. Het accent ligt op vertaalde literatuur.
Gepost door
Corine
Labels:
boekbesprekingen,
boeken,
schrijvers
donderdag 4 oktober 2018
Schrijven in de Lage Landen
Voor de Frankfurter Buchmesse in 2016 heeft het Nederlands Letterenfonds meegewerkt aan de totstandkoming van een serie schrijversportretten. Er zijn 25 videoportretten verschenen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De portretten zijn nu op de website Schrijven in de Lage Landen te bekijken. Het Letterenfonds en ProBiblio bieden de mogelijkheid om deze vijfentwintig minidocumentaires, rechtenvrij te gebruiken bij bijvoorbeeld schrijversbezoeken, literaire festivals, leeskringen en in het onderwijs.
Gepost door
Diane
Labels:
documentaires,
schrijvers
donderdag 27 september 2018
De grote vriendelijke podcast
Vlak voor de Kinderboekenweek is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur gelanceerd: De grote vriendelijke podcast. De makers, kinderboekenrecensenten Jaap Friso en Bas Malipaard, willen ouders, leerkrachten en eigenlijk alle liefhebbers van kinderboeken maandelijks informeren over jeugdliteratuur. In elke podcast is ook een schrijver, illustrator of iemand uit het boekenvak te gast. Elke gast vertelt onder andere over het jeugdboek dat voor hem of haar veel betekent. Deze parels uit de jeugdliteratuur worden op de website verzameld.
Gepost door
Henri
Labels:
jeugdliteratuur,
lezen,
podcast
donderdag 20 september 2018
De Stijl Utrecht Amersfoort
De website destijlutrechtamersfoort.nl is dé online gids voor De Stijl in de provincie Utrecht.
Hier vind je informatie over het erfgoed van De Stijl in Utrecht en Amersfoort en de musea en activiteiten die hier te vinden zijn. Via deze website zijn tevens diverse fiets- en wandeltochten 'De Stijl' te downloaden, waaronder de op 28 juni geopende fietsroute tussen Amersfoort en Utrecht langs 10 bijzondere beelden van kunstenaar Boris van Tellegen. Hierdoor wordt de stad van Rietveld (Utrecht) verbonden met de stad van Mondriaan (Amersfoort).
donderdag 13 september 2018
Literaire Routes App
De Literaire Routes App van het
Literatuurmuseum is vernieuwd.
De app biedt 7 literaire wandelingen in Den Haag, Amsterdam, Harlingen en Noordwijk die met tekst, audio en beeld tot leven komen. De app biedt wandelingen met anekdotes, citaten en feiten langs locaties uit het leven en werk van Louis Couperus, Simon Vestdijk, Harry Mulisch, Arnon Grunberg, Jan Siebelink en Yvonne Keuls. De wandelingen zijn ook opgenomen in Literaire excursies op Literatuurplein.
De Literaire Routes-app van het Literatuurmuseum is gratis te downloaden in de Appstore of Google Play.
Gepost door
Diane
Labels:
apps,
literaire wandelingen
donderdag 6 september 2018
Festival van het leren
Het Festival van het Leren is een landelijke campagne in Nederland die zich richt op het bevorderen van een leven lang leren en richt zich op alle burgers, ongeacht opleiding, leef- en werksituatie. Daarnaast is er speciaal aandacht voor het bereiken van groepen voor wie leren niet vanzelfsprekend is. Het Festival vormt zo tevens een podium waar maatschappelijke organisaties elkaar opzoeken voor lokale en regionale samenwerking.
Het Festival richt zich op alle burgers, ongeacht opleiding, leef- en werksituatie. Daarnaast is er speciaal aandacht voor het bereiken van groepen voor wie leren niet vanzelfsprekend is. Het festival wil juist deze groepen stimuleren om hun talenten te laten zien en hun competenties verder te ontwikkelen.
Lokale organisaties organiseren individueel of gezamenlijk Festivalactiviteiten: leerwerkloketten, bibliotheken, ROC‘s, UWV, volksuniversiteiten, uitzendorganisaties, re-integratiebedrijven, leerwerkprojecten, serviceclubs, welzijnsorganisaties, seniorenorganisaties, vrijwilligerscentrales, centra voor de kunsten, afdelingen Gilde Samenspraak, MEE, taleninstituten, Open Universiteit, hogescholen, verenigingen voor sport- en vrijetijd, enz.
In de maand september vinden er bij veel Twentse organisaties (waaronder Bibliotheken) workshops en cursussen plaats. Kijk op deze website voor meer informatie.
Gepost door
Henri
Labels:
leren
donderdag 30 augustus 2018
Nederlandse DNA-Databank
De resultaten van het aantal gevonden matches en de actuele wet- en regelgeving worden hierin vastgelegd.
Gepost door
Corine
Labels:
DNA-Databank
donderdag 23 augustus 2018
ZEPservice: online informatiedienst
donderdag 16 augustus 2018
Kröller Müller museum 80 jaar
Het Kröller Müller museum bestaat 80 jaar. Op de website van het museum staat een tijdlijn met verhalen over de geschiedenis van het museum; over haar stichter Helene Kröller Müller; haar opvolgers en de kunstenaars en architecten waarmee het museum heeft samengewerkt.
Gepost door
Henri
Labels:
"Kröller Müller museum,
kunst
donderdag 9 augustus 2018
Tiny Houses in Nederland
Een Tiny House is de ideale basis om een bewuster en duurzamer leven te creëren. Door het leven in een Tiny House ontdek je wat je echt nodig hebt, wat je echt gelukkig maakt en het stimuleert je bewuster om te gaan met je verbruik. Steeds meer mensen dragen deze woonvorm een warm hart toe!
De website tinyhousenederland.nl verspreidt kennis, inspiratie en informatie en organiseert bijeenkomsten rondom Tiny Houses in Nederland.
Gepost door
Corine
Labels:
duurzaamheid,
wonen
donderdag 2 augustus 2018
Scientias: populair-wetenschappelijk nieuws
en is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.
Scientias.nl is een initiatief van wetenschapsjournalisten Tim Kraaijvanger en Caroline Hoek.
Gepost door
Diane
Labels:
nieuws,
populair-wetenschappelijke nieuws,
wetenschap
donderdag 26 juli 2018
VakantieLuisteren: vijf toptitels in de LuisterBieb voor iedereen
Van 1 juli tot en met 31 augustus zijn er vijf
luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb die voor iedereen beschikbaar zijn:
Bibliotheeklid of niet. Dus ideaal om deze zomer eens kennis te maken met
luisterboeken:
•
Het geheim van mijn man - Liane Moriarty
• Gebroken - B.A. Paris
• Kolja - Arthur Japin
• Legend (12+) - Marie Lu
• Spinder (9-12) - Simon van der Geest
• Gebroken - B.A. Paris
• Kolja - Arthur Japin
• Legend (12+) - Marie Lu
• Spinder (9-12) - Simon van der Geest
Over de LuisterBieb
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie titels
te beluisteren die perfect zijn voor de zomervakantie. De LuisterBieb biedt
volop luisterplezier voor jong en oud. Met honderden luisterboeken in allerlei
genres is er voor ieder wat wils. Een deel van de luisterboeken is gratis voor
niet-bibliotheekleden beschikbaar.
Download nu de LuisterBieb en laat het
VakantieLuisteren beginnen!
Gepost door
Henri
Labels:
luisterbieb,
luisterboeken,
vakantie
donderdag 19 juli 2018
Dementie vriendelijk
In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Dit aantal stijgt de komende jaren.
Samen Dementievriendelijk wil Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Door middel van trainingen, commercials, informatie en tips, ervaringsverhalen wordt begrip en hulp gevraagd.
Vergroot je kennis en leer omgaan met mensen met dementie.
Samen Dementievriendelijk wil Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Door middel van trainingen, commercials, informatie en tips, ervaringsverhalen wordt begrip en hulp gevraagd.
Vergroot je kennis en leer omgaan met mensen met dementie.
Gepost door
Jeanne
Labels:
dementie,
gezondheid,
ouderen,
voorlichting
donderdag 12 juli 2018
KiddoViddo: videocollecties voor kinderen
KiddoVddo is een website waar kinderen zonder zorgen favoriete YouTube video's kunnen bekijken zonder alle narigheid die er verder op YouTube te vinden is.
KiddoViddo biedt zorgvuldig samengestelde video's en collecties. Je kunt ook je eigen collecties samenstellen en deze toevoegen aan je KiddoViddo-account. Meest recente samengestelde videocollecties kun je direct bekijken, om ze allemaal te zien moet je een account aanmaken en je aanmelden.
donderdag 5 juli 2018
Vakantiebieb: het zomercadeautje van de Bibliotheek
Je vakantie wordt nog leuker met de
VakantieBieb. In de app vind je meer dan 60 e-books voor jong en oud, die je
twee maanden mag lenen. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.
Je leest de e-books eenvoudig op je tablet
of smartphone. Dat scheelt dus weer boeken sjouwen. Ga naar Google Play of de App Store en download de app!
Ben je tussen de 6 en 12 jaar oud? Dan maak
je ook nog eens kans op een iPad mini. Hoe? Stuur ons een kaartje met daarop
jouw favoriete e-book uit de VakantieBieb. Lees meer over de actie en
spelvoorwaarden op www.vakantiebieb.nl.
De VakantieBieb is open van 1 juli tot en met 31 augustus. Veel leesplezier!
De VakantieBieb is open van 1 juli tot en met 31 augustus. Veel leesplezier!
donderdag 28 juni 2018
Wolven in Nederland
De wolf laat zich steeds vaker zien in Nederland.
Wolven in Nederland is een website die zich inzet om een draagvlak voor de wolf te creëren. Aan bod komen historie, mythen en sprookjes, angst voor de wolf, voorlichting voor oa boeren, informatie voor spreekbeurten over het dier enz. Als je denkt dat je een wolf hebt gezien, dan kun je dit via een formulier op de website direct doorgeven. Een mooie en nuttige website.
Wolven in Nederland is een website die zich inzet om een draagvlak voor de wolf te creëren. Aan bod komen historie, mythen en sprookjes, angst voor de wolf, voorlichting voor oa boeren, informatie voor spreekbeurten over het dier enz. Als je denkt dat je een wolf hebt gezien, dan kun je dit via een formulier op de website direct doorgeven. Een mooie en nuttige website.
Gepost door
Jeanne
Labels:
dierenbescherming,
voorlichting,
wolven
donderdag 21 juni 2018
Fietsersbond Routeplanner
Met de Fietsersbond routeplanner kan je alle mogelijke fietsroutes plannen zoals: makkelijk doorfietsen, autoluwe route, racefietsroute, fietsknooppuntroute, kortste route of strooiroute in de winter. Je kunt voorkeuren instellen zoals Vermijd onverhard en er zijn ook voorgeplande fietsroutes en fietsrondjes. De fietsrouteplanner is ontwikkeld door de Fietsersbond en is beschikbaar in een desktopversie, een mobiele versie, app voor Android en app voor iOS. Vrijwilligers zorgen voor bijhouden van wijzigingen van de routes. De uitgestippelde routes kun je printen, exporteren naar GPS, bewaren en delen.
De route kan je weergeven in de vorm van een lijst met routeaanwijzingen en een kaart waarop de route is aangegeven. Als je een gratis account aanmaakt, kun je op de desktopversie fietsroutes uitstippelen en via de app weer oproepen. Ook is het mogelijk om met gesproken navigatie routes te fietsen en door aanwijzingen met pijlen op het scherm.
De route kan je weergeven in de vorm van een lijst met routeaanwijzingen en een kaart waarop de route is aangegeven. Als je een gratis account aanmaakt, kun je op de desktopversie fietsroutes uitstippelen en via de app weer oproepen. Ook is het mogelijk om met gesproken navigatie routes te fietsen en door aanwijzingen met pijlen op het scherm.
donderdag 14 juni 2018
Apps om te leren lezen
Voor (leren) lezen zijn zoveel apps op de markt. Hoe weet je nu welke apps écht leuk en educatief verantwoord zijn voor je kind? Speciaal getrainde bibliotheekmedewerkers beoordelen apps rondom lezen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Stimuleert de app het leesplezier en wat leert je kind ervan? Ook kijken zij of een app aantrekkelijk is en of je kind er makkelijk mee overweg kan.
Deze recensies van apps zijn bedoeld voor ouders en leerkrachten, die met de handige extra lessuggesties het maximale uit een app kunnen halen.
donderdag 7 juni 2018
Ouders & Onderwijs
De website oudersonderwijs is er voor alle ouders met schoolgaande kinderen. Het is hét informatiepunt voor ouders en de gesprekspartner voor de overheid en de onderwijssector.
Onderwerpen als schoolkeuze, pesten, veiligheid, extra ondersteuning, lessen, schoolorganisatie enz. worden behandeld.
Via mail, of telefonisch contact kunnen individuele vragen worden gesteld. Men kan zich abonneren op de nieuwsbrief voor tips ervaringen en actueel nieuws.
Gepost door
Jeanne
Labels:
onderwijs,
voorlichting
donderdag 31 mei 2018
Hooikoortsradar
Als je last van hooikoorts hebt, dan heb je een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen of stuifmeel. Een handig hulpmiddel is dan een hooikoortsradar. Hooikoortsradar.nl informeert over hooikoorts, hooikoortsplanten, pollen (stuifmeel) en pollenverwachtingen. De website en apps geven dagelijks actuele informatie op het gebied van pollendruk, actuele klachtenniveau, meerdaagse verwachtingen en pollentellingen. Er is ook een kaartje met regionale meerdaagse verwachting van de hooikoortsbelasting voor de komende dagen. Hierbij wordt rekening gehouden met de verwachtte regionale weersomstandigheden, zoals o.a. temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Linkjes naar hooikoortsradar app in Google play en Appstore vind je bij Apps.
Gepost door
Diane
Labels:
apps,
handig,
hooikoorts
donderdag 24 mei 2018
Waarneming.nl
In Waarneming.nl zijn ruim 25 miljoen waarnemingen opgenomen van flora en fauna in Nederland.
Iedereen kan natuurwaarnemingen op de site zoeken, opslaan, delen.
donderdag 17 mei 2018
Maak het ze niet te makkelijk
De campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’ is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en haar campagnepartners en geeft informatie en tips om de eigen veiligheid te vergroten.
Bijvoorbeeld het voorkomen van woninginbraak en heling. Maar ook het beschermen van je smartphone, tablet en laptop tegen diefstal. Met materiaal om te downloaden en te gebruiken binnen de eigen omgeving.
Gepost door
Jeanne
Labels:
handig,
preventie,
veiligheid
donderdag 10 mei 2018
DuckDuckGo app: privacyvriendelijk surfen op je mobiel
De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo heeft een vernieuwde app en browser-extensie uitgebracht. De vernieuwde DuckDuckGo-app is een extra veilige browser waarmee je privacyvriendelijk kunt zoeken en surfen over internet. Met de app ben je online beter beschermd, je krijgt geen advertenties te zien, er wordt geen profiel van jou aanmaakt en je gegevens worden niet gedeeld. DuckDuckGo-app is gratis te downloaden in Google Play Store en iTunes App Store.
Gepost door
Diane
Labels:
apps,
handig,
privacy,
zoekmachines
donderdag 3 mei 2018
Open Joodse Huizen
Open Joodse Huizen zijn korte herdenkingsbijeenkomsten die plaatsvinden in huizen waar ooit slachtoffers van de Jodenvervolging hebben gewoond. Deze bijeenkomsten worden sinds 2012 rond 4 en 5 mei in verschillende Nederlandse steden georganiseerd.
In 2018 zijn er 160 bijeenkomsten gepland.
Gepost door
Henri
Labels:
Jodenvervolging,
tweede wereldoorlog
donderdag 26 april 2018
Sportzorg
Sportzorg is de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland. De ontwikkeling van de website is mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.
Deze onafhankelijke website heeft zich ten doel gesteld bewustwording te creëren bij de sporter/bewegende mens op het gebied van verantwoord sporten. De verantwoordelijkheid voor een gezonde sportdeelname ligt bij de sporter zelf dus is het de taak van Sportzorg.nl de sporter op te zoeken en te informeren zodat men de juiste keuzes maakt.
Onderwerpen als blessures, oefeningen, voeding, preventie, kinderen maken sportzorg tot een onmisbare bron van informatie voor de sportbeoefenaar.
Deze onafhankelijke website heeft zich ten doel gesteld bewustwording te creëren bij de sporter/bewegende mens op het gebied van verantwoord sporten. De verantwoordelijkheid voor een gezonde sportdeelname ligt bij de sporter zelf dus is het de taak van Sportzorg.nl de sporter op te zoeken en te informeren zodat men de juiste keuzes maakt.
Onderwerpen als blessures, oefeningen, voeding, preventie, kinderen maken sportzorg tot een onmisbare bron van informatie voor de sportbeoefenaar.
Gepost door
Jeanne
Labels:
sport.,
voorlichting
donderdag 19 april 2018
Veilig drinkwater in het buitenland
Drinkwaterbedrijf Vitens heeft Water in het buitenland ontwikkeld, een website voor Nederlanders die het buitenland bezoeken met algemene informatie van de kwaliteit van het drinkwater per land.
In sommige landen wordt het drinken van kraanwater afgeraden, terwijl de lokale bevolking het wel kan drinken. Dit heeft te maken met bacteriën waar Nederlanders maag- en darmklachten van kunnen krijgen, maar waar de lokale bevolking immuun voor is. Per land is op te zoeken of het leidingwater veilig, afgeraden, of onveilig is om te drinken. Ook biedt de website informatie over gechloreerd leidingwater en/of het aangeraden is om flessenwater te drinken, andere tips en weetjes en een rubriek met veelgestelde vragen.
donderdag 12 april 2018
Popstukken
Popjournalist Geert Henderickx (1953-2017) schreef meer dan 40 jaar over popmuziek.
Op de site popstukken.nl staan zijn beste interviews, portretten, reportages en columns die hij schreef voor de muziekbladen Oor en Heaven. Een prachtig archief over bekende en minder bekende artiesten en bands uit de popmuziek.
Gepost door
Henri
Labels:
popmuziek
donderdag 5 april 2018
Muziekschatten
Muziekschatten bevat de catalogus van de bladmuziekcollectie van Stichting Omroep Muziek en een unieke collectie gedigitaliseerde bladmuziek.
Het is een weerspiegeling van 60 jaar muziekgeschiedenis van de omroep, vastgelegd in een grote hoeveelheid waardevolle muziekpartituren, songbooks, tunes en arrangementen in diverse genres.
De scans zijn in te zien en te downloaden, na aanmelding als gebruiker, er wordt een kleine jaarlijkse bijdrage gevraagd. Ook kan men donateur worden. Help mee één van de grootste en waardevolste collecties bladmuziek van Nederland in stand te houden.
Het is een weerspiegeling van 60 jaar muziekgeschiedenis van de omroep, vastgelegd in een grote hoeveelheid waardevolle muziekpartituren, songbooks, tunes en arrangementen in diverse genres.
De scans zijn in te zien en te downloaden, na aanmelding als gebruiker, er wordt een kleine jaarlijkse bijdrage gevraagd. Ook kan men donateur worden. Help mee één van de grootste en waardevolste collecties bladmuziek van Nederland in stand te houden.
Gepost door
Jeanne
Labels:
bladmuziek,
cultuur,
digitalisering.,
muziek
donderdag 29 maart 2018
Puzzling Poetry
Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en Studio Louter is een game die je helpt om poëzie al puzzelend te doorgronden. Je gaat spelenderwijs op zoek naar de plaats, ritme en verbanden tussen de woorden. Puzzling Poetry is een schuifspel waarin woorden van gedichten zijn vervangen door puzzelstukjes waar je weer een gedicht van moet zien te maken. Puzzling Poetry bevat gedichten van Remco Campert, Ruth Lasters, Miriam Van hee en Lucas Hirsch.
Hieronder kun je een video over Puzzling Poetry op YouTube bekijken:
Puzzling Poetry is gratis te downloaden in Google Play Store en iTunes Store.
donderdag 22 maart 2018
Filmbieb: de filmbibliotheek van Nederland
Naast film-dvd’s uit de collectie van de eigen bibliotheek, kunnen bibliotheekleden in Nederland via Filmbieb dvd’s lenen uit de collectie van Muziekweb. Ook kunnen via de site trailers worden bekeken en wordt er achtergrondinformatie over de beschikbare films en series gegeven.
Met Filmbieb hebben bibliotheekleden op een laagdrempelige manier toegang tot klassieke Nederlandse films, zoals oscarwinnaars Antonia en Karakter, kinderfilms als Iep en Kikkerdril en het oeuvre van Bert Haanstra en Joris Ivens. De tarieven en voorwaarden voor het uitlenen van de films worden bepaald door de lokale bibliotheek.
Gepost door
Henri
Labels:
film
donderdag 15 maart 2018
WO2
WO2 is een portal over de Tweede Wereldoorlog met lesmateriaal, bronnen, digitale tentoonstellingen en activiteiten in het land. Door middel van de website tweedewereldoorlog.nl wil het platvorm de herinnering aan de oorlog levendig houden voor toekomstige generaties. Binnen het platvorm werken diverse organisaties samen, het Niod,
2018 is uitgeroepen tot Jaar van het Verzet.
Onmisbaar voor het onderwijs en voor iedereen als informatie bron over een ingrijpende periode die nog altijd een rol speelt in onze huidige samenleving.
Gepost door
Jeanne
Labels:
geschiedenis,
tweede wereldoorlog
donderdag 8 maart 2018
Boekenweek 2018
De 83ste Boekenweek is van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018.
Het thema van de Boekenweek van 2018 is
natuur. De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck heeft het
Boekenweekgeschenk Gezien de feiten geschreven. Schrijver, natuurkundige en politicus Jan Terlouw
schreef het Boekenweekessay Natuurlijk. Deelnemende bibliotheken hebben dit jaar een exclusief en uniek cadeau voor leden: de Literaire Landkaart, Nederland in twaalf citaten. Rondom de Boekenweek is er heel veel te beleven in boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters. Het overzicht van alle activiteiten is te vinden op boekenweek.nl.
Gepost door
Diane
Labels:
boeken,
Boekenweek,
boekpromotie,
lezen
donderdag 1 maart 2018
Book&club: discussievideo's voor leesclubs
Op Book&club verschijnen elke maand van twee topboeken nieuwe discussie-video's met de auteurs. Bestaande leesclubs gebruiken deze video’s bij hun bijeenkomsten, en krijgen hiermee de “auteur aan tafel”.
Met elke geselecteerde auteur maakt Book&Club discussie-video’s over zeven relevante thema's uit het boek. Die video’s zorgen voor verdieping en verrijking van de leesclub discussies. Elke video duurt ongeveer twee minuten en eindigt met een open vraag van de auteur. Dat is het startschot voor de discussie. Per video zijn er vier vragen van verschillend niveau, van persoonlijk tot filosofisch.
Gebruik van de video’s levert een bijzondere en intieme ervaring op. Gemiddeld duurt een Book&Club sessie, inclusief de discussies, ongeveer anderhalf á twee uur.
donderdag 22 februari 2018
Belastingspreekuur
Mensen die hulp nodig hebben bij de digitale belastingaangifte of online toeslagen aanvragen of wijzigen, kunnen terecht bij een belastingspreekuur in de Bibliotheek. In maart en april bieden veel bibliotheken deze service.
Op het digitaalhulpplein is te vinden welke bibliotheken deze gratis hulp aanbieden. Voor mensen die zelf aangifte doen biedt de bibliotheek gratis gebruik van de computer en het internet. De hulp is een samenwerkingsovereenkomst tussen de KB (Koninklijke Bibliotheek) en de Belastingdienst. Maak er gebruik van!
Gepost door
Jeanne
Labels:
belastingaangifte,
digitale vaardigheden
donderdag 15 februari 2018
De Voorleeshoek
De Voorleeshoek bevat honderden voorleesfilmpjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar, er is voor iedere leeftijdscategorie en elk thema wel een leuk boek te ontdekken. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek. Elke week zijn er nieuwe voorleesverhalen. De Voorleeshoek is gratis te gebruiken in de bibliotheek en voor bibliotheekleden ook thuis gratis te gebruiken na inlog met bibliotheekpas. Abonneren op De Voorleeshoek is ook mogelijk.
Gepost door
Diane
Labels:
online,
prentenboeken,
voorlezen
donderdag 8 februari 2018
Bekijk de nieuwste filmhuis films op Picl.nl
Na betaling (€ 8,50 per film) kun je thuis via streaming de film bekijken (binnen 48 uur).
Door een film via Picl te huren steun je bovendien jouw favoriete Filmhuis.
Gepost door
Henri
Labels:
film
Abonneren op:
Posts (Atom)